Реклама / Ads
4| 14485 |02.09.2011 НОВИНИ

В. "Дневник" погълна в "Пари"

.
Шведската медийна група "Бониер бизнес прес" е продала вестник "Пари", който за по-малко от година от най-успешен български финансов вестник се превърна в медиен маргинал, с минимален тиражи и читатели.
 

 

След като предишният собственик Валентин Панайотов и  дългогодишният главен редактор на “Пари” Стефан Неделчев напуснаха вестника, той бе  повлечен към дъното от Лилия Апостолова, вдовица на убития през 2000 година бизнесмен Кристиян Маслев. Той се прочу с първата в българската история кражба на приватизационен фонд, извършена заедно с покойната Надежда Георгиева, приближена на Алексей Петров и Никола Филчев.

 

"Икономедиа", чийто мажоритарен пакет беше продаден през миналата година, е купила в."Пари" след неуспешни опити на "Бониер бизнес прес" да продаде вестника на няколко медийни групировки и на Христо Грозев, миноритарен собственик на "Труд" и "24 часа", пише БЛИЦ, позовавайки се осведомени източници.

Фалиралият бизнесмен Иво Прокопиев, който забягна от кредиторите си в Сингапур, продължава да контролира "Икономедия". Той се канел да назначи като изпълнителен директор на фирмата Лилия Апостолова, близка приятелка на съпругата му Галя. В знак на недоволство от връщането на бившата им колежка 8 журналисти от в."Капитал" напускат.

За главен редактор на в."Дневник" с притурка "Пари" се гласи Иван Бедров, бивш журналист от фалиралата Ре:тв и заместник-главен редактор на в."Пари". За нов главен редактор на в."Капитал" се спрягат Иван Михалев и Алексей Лазаров.

Подготвят се 30% съкращения във в."Дневник", като ще си отиде и някой от досегашните заместник-главни редактори: Румяна Червенкова, Мария Велковска, Петър Карабоев, Тодор Тодоров.

В уебсайта на Bonnier business press е написано, че тиражът на в."Пари" е 2600 бройки. Според информирани обаче от тях се продават едва 800, а на 20-ата година от създаването си медията е в тотален крах, съобщава агенция Блиц.

По тяхна информация преговорите за окончателното завършване на сделката ще завършат след две седмици. Те са водени от Иво Прокопиев, но заедно с него са наследникът му като председател на КРИБ Огнян Донев, шеф на "Софарма" - съсобственик на "Труд", "24 часа" и сателитните им издания, и банкерът Левон Хампарцумян, който кредитира сделката за т.н. ВАЦ-ови вестници.

 

Иво Прокопиев и Левон Хампарцумян искаха да създадат "лоу кост" банка при тройната коалиция, но не получиха лиценз от БНБ. Христо Грозев и Карл фон Хабсбург пък водят дела срещу Огнян Донев и Любомир Павлов за собствеността на Вестникарска група България, която издава в."Труд" и в."24 часа".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6148 |03.10.2010 "Пепелянката" погълна младеж, спасиха го в тежко състояние . 9| 5432 |03.06.2010 Кризата погълна милиони от богатството на Божков . 2| 4739 |12.05.2010 Жена загина, погълна я общинска асансьорна шахта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads